Salam,
Jangan tak pecaya blog Cikgu ada resipi lah pulakk. Bukannya apa, boleh buat rujukan untuk diri sendiri di di kemudian hari. Menu ini dimasak untuk makan malam tadi. Mendapat pujian dari anak-anak, tapi ayahnya kata boleh lahhh. Boleh lah punnn...dua kali tambahhh !
Apa yang saya masak ? ala menu biasa-biasa je... Mee Bandung Tradisional....bukan mee bandung muor ye.. ini mee bandung Pahang :)
Malas nak celoteh banyak, Jomm salin resipi !
Bahan-Bahan :
1 paket mee kuning
4 hingga 6 ekor udang basah
50 gram udang kering (dikisar atau ditumbuk)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
cili kering – ikut lah kepedasan masing-masing
1 biji keledek (saiz kecil)
suku cawan kacang tanah goreng (digoreng tanpa minyak kemudian ditumbuk)-kalau tak nak letak pun takpe tapi lebihkan udang kering supaya kuah jadi pekat
3 hingga 4 biji telur
sawi-ikut masing-masing juga berapa banyak nak
Daging yang telah direbus
Air rebusan daging
Udang Segar
Gula, garam dan serbuk perisa (mengikut kesesuaian citarasa masing-masing)
Cara-caranya :
Bahan-Bahan :
1 paket mee kuning
4 hingga 6 ekor udang basah
50 gram udang kering (dikisar atau ditumbuk)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
cili kering – ikut lah kepedasan masing-masing
1 biji keledek (saiz kecil)
suku cawan kacang tanah goreng (digoreng tanpa minyak kemudian ditumbuk)-kalau tak nak letak pun takpe tapi lebihkan udang kering supaya kuah jadi pekat
3 hingga 4 biji telur
sawi-ikut masing-masing juga berapa banyak nak
Daging yang telah direbus
Air rebusan daging
Udang Segar
Gula, garam dan serbuk perisa (mengikut kesesuaian citarasa masing-masing)
Cara-caranya :
1. Celur mee kuning dengan air panas.
2. Kisar bawang besar, bawang putih dan cili kering.
3. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
4. Masukkan udang kering yang telah dikisar / ditumbuk hingga naik bau.
5. masukkan air rebusan daging, keledek lenyek dan kacang tanah, hirisan daging dan udang
2. Kisar bawang besar, bawang putih dan cili kering.
3. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
4. Masukkan udang kering yang telah dikisar / ditumbuk hingga naik bau.
5. masukkan air rebusan daging, keledek lenyek dan kacang tanah, hirisan daging dan udang
basah. Didihkan.
6. Masukkan pula gula, garam dan serbuk perisa secukup rasa.
7. Kecilkan api. Pecahkan telur satu persatu.
8. Jangan kacau supaya telur tidak pecah.
9. Biarkan telur hingga masak / separuh masak (terpulang)
10. Akhir sekali masukkan sawi. Gaul dan tutup api.
11. Curahkan kuah di atas mee. Hiaskan dengan bawang goreng, tauhu, hirisan cili dan limau
6. Masukkan pula gula, garam dan serbuk perisa secukup rasa.
7. Kecilkan api. Pecahkan telur satu persatu.
8. Jangan kacau supaya telur tidak pecah.
9. Biarkan telur hingga masak / separuh masak (terpulang)
10. Akhir sekali masukkan sawi. Gaul dan tutup api.
11. Curahkan kuah di atas mee. Hiaskan dengan bawang goreng, tauhu, hirisan cili dan limau
kasturi. Siap untuk dimakan!
***Nota : Gambar Mee Bandung lupa nak snap...bila dah siap makan baru ingat! Mee bandungnya pun dahh selamattt semuanyaa.
No comments:
Post a Comment